RSC Anderlecht: dik honderd jaar en vele titels

RSC AnderlechtRoyal Sporting Club Anderlecht werd op 27 mei 1908 opgericht en is uitgegroeid tot één van de belangrijkste voetbalclubs van België. Al vanaf 1935 speelt de club in de eerste klasse van het Belgische voetbal en onderweg wonnen de paars-witten vele titels en bekers. Samen met Club Brugge en Standard Luik behoort Anderlecht tot de ‘Grote Drie van België’.

 

Anderlecht na 1935 niet meer gedegradeerd

 

Het eerste jaar na de oprichting werden er nog vooral vriendschappelijke wedstrijdjes gespeeld, maar al snel had men in de gaten dat de club gewoon goed was. Anderlecht sloot zich aan bij de voormalige sportbond UBSSA en begon deel te nemen aan de competitie.

 

Vanaf 1935 wordt er in de eerste klasse gespeeld en Anderlecht is sindsdien nooit meer gedegradeerd. Alleen daarom al is het één van de meest succesvolle Belgische voetbalclubs ooit. Kort na de tweede wereldoorlog komen de eerste grote successen en landstitels.

 

Prijzen Anderlecht

 

Het lijstje successen van RSC Anderlecht is lang en indrukwekkend. Daarop staan 34 landstitels, negen Bekers van België en tien Belgische Supercups. Ook internationaal heeft de club uit de Brusselse gemeente Anderlecht veel succes en wint vijf Europese bekers: Tweemaal de Europacup II (1976 en 1978), tweemaal de UEFA Super Cup (eveneens in 1976 en 1978) en als kroon op het werk, de UEFA Cup in 1983.

 

Anderlecht is hiermee, naast KV Mechelen, de enige Belgische voetbalclub die één of meerdere Europese titels wist te behalen – al is het al ruim 35 jaar geleden dat RSC Anderlecht dit voor het laatst presteerde. Op nationaal niveau eindigde Anderlecht de afgelopen twintig jaar steevast in de top-drie en werd de club tienmaal landskampioen. Het afgelopen seizoen werd de club derde.

 

Anderlecht leidt zelf talenten op

 

Eind 2017 werd Anderlecht gekocht door de miljardair Marc Coucke. Hij heeft een aantal drastische veranderingen doorgevoerd. Er worden géén dure internationals meer binnengehaald en in plaats daarvan begon de club om zelf talenten op te leiden. De gemiddelde leeftijd van het team is inmiddels 23 jaar.

In de eerste wedstrijd van dit seizoen wierp het spelen met jonge, liefst zelf opgeleide spelers meteen vruchten af: De jonge talenten uit eigen keuken Alexis Saelemaekers (19) en Sebastiaan Bornauw (19) stonden aan de basis van de 1-4 overwinning op KV Kortrijk op de eerste matchdag in de Pro League, en ook won Anderlecht de drie daaropvolgende wedstrijden.

 

Spelers seizoen 2018 – 2019

 

Voor het seizoen 2018-2019 werd het Anderlecht team grondig opgeschud. Er werden enkele sterke aanvallers binnengehaald: Zakaria Bakkali (Valencia, flankaanvaller), Ivan Santini (Caen, aanvaller), Knowledge Musona (KV Oostende, flankaanvaller) en Landry Dimata, de aanvaller die voor het komend seizoen van Wolfsburg wordt gehuurd.

Toegevoegd aan de reeds spelende Gerkens, Amuzu, Morioka en Teodorczyk kan dit nieuwe team het anderen heel moeilijk maken.

 

Verder worden Yevhen Makarenko (KV Kortrijk, centrale middenvelder), Antonio Milic (KV Oostende, centrale verdediger), Kenny Saief (AA Gent, linkerflank), Elias Cobbaut (KV Mechelen, linksachter), Luka Adzic (Rode Ster Belgrado, linksbuiten)

Kristal Abazaj (KF Skënderbeu, rechtsbuiten) en Ognjen Vranjes (AEK Athene, centrale verdediger) toegevoegd aan het team. Ook allen spelers die sterk aanvallend kunnen spelen. Daarnaast zijn er twee nieuwe keepers, Thomas Didillon (Metz) en Ilias Moutha-Sebtaoui (Manchester United).

 

Transfers Anderlecht

 

 

Terug van huur :

Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren, spits)

 

Verkocht:

Uros Spajic (Krasnodar, centrale verdediger)

Mahmoud Hassan Trezeguet (linksbuiten, Kasimpasa)

Jorn Vancamp (Beerschot Wilrijk, spits)

Wout Faes (KV Oostende, centrale verdediger)

Idrissa Doumbia (Akhmat Grozny, centrale middenvelder)

Aaron Leya Iseka (Toulouse, aanvaller)

Stéphane Badji (Bursaspor, middenvelder)

Lukasz Teodorczyk (Udinese, aanvaller)

 

Verhuurd

Leander Dendoncker (verdediger, Wolverhampton)

Silvère Ganvoula (aanvaller, Vfl Bochum)

Alexandru Chipciu (flankaanvaller, Sparta Praag)

Isaac Kiese Thelin (aanvaller, Bayer Leverkusen)

 

Einde huur

Matz Sels (keeper, Newcastle)

Henry Onyekuru (flankaanvaller, Everton)

Massimo Bruno (flankaanvaller, RB Leipzig)

Lazar Markovic (flankaanvaller, Liverpool)

 

Einde contract

Olivier Deschacht (centrale verdediger)

Dylan Lambrecth (spits)

 

Anderlecht kampioen 2019?

 

Kortom, Anderlecht begint dit jaar met een sterk verjongd en aanvallend team. Veel voetbalanalisten waren het er voor aanvang van het Jupiler Pro League seizoen al over eens: Anderlecht wordt voor de vijfendertigste keer landskampioen! De eerste resultaten waren meteen veelbelovend: de club was de enige die elk van haar eerste vier wedstrijden wist te winnen.

 

Het nadeel van jonge spelers

 

Maar zo’n jong team waarvan de gemiddelde leeftijd 23 is, kleeft natuurlijk wel een nadeel: het kan makkelijker last krijgen van een terugval doordat spelers toch minder geroutineerd zijn. Coucke heeft aangegeven dat hij liever jonge spelers zelf opleidt dan financiële risico’s nemen met dure aankopen op de transfermarkt. “We worden liever derde met het behoud van onze waarden dan tweede door onze waarden te verloochenen. We weten dat we ook nog gaan verliezen”.