Eden Hazard: een klein groot voetbalgenie

Al jarenlang is Eden Hazard een van de blikvangers van de zogeheten Belgische gouden voetbalgeneratie. Toen hij in 2012 een transfer afdwong van Lille naar Chelsea gingen de Belgische voetbalfans rechtop zitten: het besef brak door dat er een hele bijzondere lichting op het punt van doorbreken stond.

Eden Hazard al op 17e bij Rode Duivels

Eden Michael Hazard is op 7 januari 1991 geboren te La Louvière. Als jeugdspeler werd hij gestrikt door A.F.C. Tubize en zijn bestaan als prof ging van start in 2005 bij het Franse Lille. Ondertussen had de Belgische voetbalbond zijn talenten al in 2006 ontdekt, toen hij werd geselecteerd voor België onder 15. Al op zijn zeventiende mocht hij minuten maken bij de echte Rode Duivels, voor een match tegen Luxemburg.

Smaakmaker

In de Franse Ligue I werd Hazard direct een van de smaakmakers. Tweemaal werd hij uitgeroepen tot speler van het jaar. Zijn kwaliteiten vallen direct op: met zijn lengte van 1,73 meter is hij explosief, wendbaar en flexibel. Gekoppeld aan zijn tweevoetigheid, uitmuntende balgevoel en flitsende dribbels is hij lastig af te remmen. In totaal speelde hij 147 wedstrijden voor Lille in de Franse competitie en daarin was hij goed voor 36 treffers en 41 assists.

Sinds 2012 speelt Hazard bij Chelsea

In de zomer van 2012, na het door de Rode Duivels gemiste Europese kampioenschap, werd hij de vierde Belg ooit in dienst van Chelsea. In Londen voegde hij zich bij Thibaut Courtois, Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne. Zijn debuut in de Premier League was overdonderend. In de eerste zes minuten van de match tegen Wigan Athletic legde hij de basis voor twee goals, de eerste met een pass op Ivanovic en de tweede door een penalty toegewezen te krijgen.

Alhoewel ’s werelds grootste clubs lonken naar de talenten van de rasdribbelaar bleef hij Chelsea al zes seizoenen trouw en is hij ook in 2018-2019 een van de steunpilaren van de Engelse grootmacht. Op het moment van schrijven heeft hij 201 wedstrijden in de Premier League op zijn palmares, waarin hij 69 maal scoorde en 48 goals voorbereidde.

Ook in het nationale team van België is hij een vaste waarde, getuige de 92 caps en 25 goals. Net als bij Chelsea is ook in het tenue van de Rode Duivels zijn favoriete positie linksbuiten, al kan een trainer hem ook gerust als centrale aanvallende middenvelder, op rechtsbuiten of zelfs in de punt van de spits positioneren. In 2017-2018 begon hij bijvoorbeeld zeven wedstrijden in de Premier League als nummer 9 – ook al draagt hij het shirt met nummer 10.

Zolang Hazard vitaal en fit blijft mag België blijven dromen van een hoofdprijs om deze gouden generatie een kroon te geven. Op het WK 2018 in Rusland maakte hij liefst negen dribbels per 90 minuten, het hoogste aantal van alle spelers die de groepsfase overleefden.