De rijke geschiedenis van Club Brugge KV

Club Brugge KVAfgelopen seizoen werd Club Brugge voor de vijftiende keer in hun bestaan landskampioen van België. Dit jaar beleeft Club een stroeve start van de Pro League-competitie vanwege blessures en onhandig geplande transfers.

Club Brugge oudste voetbalclub van België

Club Brugge KV is de meest succesvolle van de twee profclubs die de stad Brugge kent – de andere is Cercle Brugge. De grondslag voor Club Brugge werd in 1890 gelegd en daarmee is het in feite de oudste voetbalclub van België. Sinds 1959 speelt Club Brugge onafgebroken in de hoogste klasse van het Belgische voetbal. De clubkleuren zijn blauw-zwart en het thuishonk wordt gevormd door het Jan Breydelstadion.

Engelsen zorgen voor interesse in voetbal

De vroege interesse in Brugge voor de voetbalsport heeft zijn roots in de sterke aanwezigheid van Engelsen in de stad. Nadat Napoleon was verslagen bleef er een groep Britten plakken en later vestigden zich ook veel Engelse industriëlen in de omgeving omdat er veel geld te verdienen was met de modernisatie van met name de linnenindustrie.

En met die Engelsen kwam het voetbal en in 1890 werd in deze stad dan ook de oudste voetbalclub van België gesticht: Brugsche Football Club. Al snel ontstonden er meerdere clubs in de stad waarvan de meesten uiteindelijk onder de nieuw aangenomen naam Football Club Brugeois fuseerden. In 1920 wordt de club voor het eerst landskampioen en mag zich voortaan Royal FC Brugeois noemen.

In hoogste klasse sinds 1959

Vanaf het einde van de jaren twintig speelt de club in de eerste en dan weer in de tweede klasse. Pas in 1959 komt er stabiliteit en sindsdien is de club niet meer weggeweest uit de hoogste klasse. Vanaf 1972 heet de club officieel Club Brugge Koninklijke Voetbalvereniging.

Meeste prijzen voor Club

Tegenwoordig behoort Club Brugge KV, samen met Standard Luik en RSC Anderlecht, tot de Grote Drie van België. Anderlecht mag dan de meeste landstitels hebben gewonnen – geen andere club won meer bekers en supercups dan Club Brugge. Er werden 14 landstitels, 11 Bekers van België, 15 Belgische Supercups en vijf keer werd de Trofee Jules Pappaert gewonnen.

Europa Cup I finale

Ook waren er internationale successen: In 1975/76 won de club de UEFA Cup / UEFA Europa League. Club Brugge is tot nu toe de enige Belgische club die de finale van de Europacup I (later omgedoopt tot de Champions League) wist te behalen – we schrijven 1977/78.