De Belgische Proximus League: het voorportaal van de Pro League

Proximus leagueIn 2016 ging de structuur van het Belgische profvoetbal op de schop. De hoogste divisie is de Jupiler Pro League, daarna volgt de Eerste klasse B, oftewel de Proximus League.
Opzet Proximus League
In de Proximus League strijden acht clubs om promotie naar ’s lands hoogste competitie. De opzet is creatief: van augustus tot november speelt het achttal veertien duels (zeven thuis, zeven uit), waarna een periodekampioen wordt uitgeroepen. Vervolgens begint iedereen weer op nul en komt er wederom een reeks van veertien speelronden. Zo komt er een tweede periodekampioen bovendrijven.

Kampioenschap en promotie

De twee periodekampioenen spelen vervolgens een heen- en terugwedstrijd met als inzet het kampioenschap en promotie. Deze match komt te vervallen als één club tweemaal periodekampioen is. Ook worden de punten van beide competitiehelften bij elkaar opgeteld, waarna (met de kampioen buiten beschouwing gelaten) de drie hoogst genoteerde clubs instromen in de play-off 2. Samen met de nummers zeven tot vijftien uit eerste klasse A komen ze in aanmerking voor een Europees ticket.
Dan blijven er dus nog vier ploegen over en zij zullen in de play-off 3 moeten spelen om lijfsbehoud. Wel zijn daar wat kanttekeningen bij te plaatsen. Deze vier uit de Proximus League kunnen alleen afdalen naar de Eerste klasse amateurs als de kampioen van de amateurafdeling een licentie heeft voor de eerste klasse A.

Proximus League seizoen 2018 – 2019

De jaargang 2018-2019 van de Proximus League herbergt enkele interessante en roemruchte namen. Zo is Union Sint-Gillis een grootheid uit het verleden, die tussen 1904 en 1935 elfmaal het landskampioenschap opeiste. Vorig seizoen was het inmiddels failliet verklaarde Koninklijke Lierse Sportkring nog van de partij, de landskampioen van 1997. En ook huidige deelnemer Mechelen heeft landstitels in de prijzenkast staan.

De sterren van morgen

Mechelen kwam vorig voetbalseizoen nog uit in de Jupiler Pro League en is de topfavoriet om in 2019 weer uit te mogen komen in ’s lands hoogste divisie. De spelersgroep heeft een totale marktwaarde van 14 miljoen euro. Ter vergelijking: regerend landskampioen Club Brugge heeft dik 90 miljoen op het grasveld rondlopen. Toch prijken er toch ook interessante namen op de loonlijst van Mechelen, zoals Fatos Bećiraj, een steunpilaar van het nationale elftal van Montenegro en Mamadou Bagayoko die het Ivoriaanse shirt mag dragen. Het is dus een competitie om in de gaten te houden, wie weet lopen de sterren van morgen er zichzelf al warm.